Kungsbacka Radioamatörer ordnar sportlovsaktiviteter för ungdomar på Elektronen

Under vecka 7 erbjuder Kungsbacka Radioamatörer i samarbete med Elektronen och Kungsbacka kommun spännande sportlovsaktiviteter för ungdomar!

Amatörradio – Den professionella hobbyn

Tisdag 11/2 17.00-19.00
Välkommen till en genomgång av modern kommunikationsradio. Kortvåg, vad används det till? Efter en kort film så blir det genomgång av  ”apparaterna i stort”.

Vi provar olika radiosändare och följer hur radiovågor studsar runt jorden. Är du intresserad av riktantenner eller trådantenner? Små eller stora?  Hur tillverkas och och testas antenner?

Alla kan lyssna via Internet, kostnadsfritt, hur gör man då? Genomgång av Kiwi – ett världsomspännande nät av SDR mottagare. Kanske hinner vi sända lite SSB-telefoni? Kan du något främmande språk?

Onsdag 12/2 17.00-19.00
Välkommen till en genomgång av modern kommunikationsradio. Kortvåg, vad används det till? Efter en kort film så blir det genomgång av, Digital radiokommunikation.

Vi provar olika radiosändare och följer hur digitala radiovågor studsar runt jorden. Lite antennlära? Alla kan lyssna på digitaltrafik via Internet, hur gör man då? Telegrafi,  är inte SMS snabbare? Prova en mekanisk telegrafinyckel och en elektronisk Bugg. Intresserad av CW, RTTY, Winlink eller FT8? Utrustning och kunskap finns på plats, vi visar och du får gärna prova.

Torsdag 13/2 17.00-19.00
Välkommen till en genomgång av modern kommunikationsradio. VHF, vad används det till? Efter en kort film så blir det genomgång av, kommunikation på ”högre frekvenser”.

Vi provar olika VHF-radiosändare . Lite antennlära? Direktkommunikation med WalkieTalkies. Repeatrar- automatiska stationer för återutsändning, hur långt når man då? Hur svarar Kungsbacka repeatern? Praktiska via Kungsbackarepeatern och Västkustlänken, når vi Kenneth i Spanien? Hur fungerar Echolink med en vanlig smartphone?

Digital kommunikation på VHF ger mycket stora möjligheter. Radioamatörer har egna ”mobiltelefonnät” med växlar och allt, jorden runt. Idag testar vi DMR praktiskt. Hur kan en DMR Hotspot se ut och fungera?

Fredag 14/2 17.00-19.00
Välkommen till en genomgång av modern kommunikationsradio. Köpa färdigt eller bygga själv? Efter en kort film så blir det genomgång av utrustning, gammalt och nytt.

Radioamatörer har alltid varit i teknikens framkant och intresserade av att bygga…  Många utrustningar är byggda från grunden men det har alltid funnits spännande byggsatser. Heter prylen Heathkit så är det nog en fantastisk apparat, dock 50 år gammal…  Många arbetar idag med små halvfärdiga kretsar som byggs in egna burkar. Idag får du på plats, en genomgång av byggen,  kompakta mottagare med touchskärm och slutsteg på upp till 1 KW.

Hur gå vidare? Är du intresserad av ett ”körkort” för kraftiga radiosändare? Vad behöver man kunna då? Får vi ihop deltagare till en kurs på Elektronen i höst? Hör av Dig, även om du inte träffat oss under lovet.

Välkomna!

Kungsbackas sportlovstips
Elektronens facebooksida