SM6NZV – Ballonger med amatörradio?

Det är populärt att släppa upp små ballonger som bär med sig en radiosändare på 2m- eller 70cm-bandet. Det kan visserligen diskuteras om det skall kallas amatörradio bara för att sändare låter på ett amatörradioband, men det är en vanlig benämning på denna typ av ballonger. Jämför med amatörradiosatelliter, satelliter som sänder telemetri-data på något amatörradioband. Är det amatörradio?

Nåväl, det släpps upp ballonger ofta nu, främst i England och Polen. Det är ofta små ballonger – det kan vara väderballonger – som har en GPS-mottagare och en 10 mW radiosändare hängande i en lina. De sänder oftast ett (amatörradio)call på CW och telemetridata om position, höjd temperatur och lite annat.

Jag följde nyligen en polsk ballong under ett antal dagar. Den hördes fint när den passerade Västsverige. Den hade callet SP3OSJ och är den med det röda spåret på bilden nedan. Man tappade kontakten med den när den befann sig över Kolahalvön.

Ballong-SP3OSJ-1

AMSAT-SM har en kort guide som berättar hur man följer en ballong på http://www.amsat.se/2014/07/06/guide-lyssna-pa-ballonger-hab/